Orthopedische schoenen zijn speciale schoeisel om te voldoen aan de individuele behoeften van mensen met voetproblemen of medische aandoeningen. Er zijn verschillende soorten oplossingen. Wanneer we het hebben over Volledig Orthopedische Schoenen (OSA), worden ze vaak op maat gemaakt om een optimale pasvorm en ondersteuning te bieden, rekening houdend met eventuele afwijkingen in de voetstructuur of gezondheidsproblemen. Daarnaast kan het worden gebruikt om de druk op specifieke delen van de voet te verminderen of om de afwikkeling van de voet te verbeteren.
Mensen hebben doorgaans behoefte aan volledig orthopedische schoenen als ze specifieke voetproblemen of medische aandoeningen hebben die de standaard schoenen niet adequaat kunnen ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld komen door anatomische afwijkingen, trauma's, orthopedische afwijkingen, neurologische aandoeningen, diabetes gerelateerde voetproblemen, of andere medische redenen.
Semi-orthopedische schoenen (OSB) zijn niet op maat gemaakt, maar hebben bepaalde aanpassingen en kenmerken om extra ondersteuning te bieden. Dit type schoeisel kan nuttig zijn voor mensen met milde tot matige voetproblemen of ter preventie van verdere complicaties. Het is ontworpen om meer ondersteuning en comfort te bieden dan standaardschoenen, maar kan niet alle specifieke behoeften adresseren die met maatwerk orthopedische schoenen worden opgelost.
Het belangrijkste verschil tussen Volledig Orthopedische- en Semi-Orthopedische Schoenen is de mate van aanpassing naar de individuele voetproblemen en medische behoeften van de persoon. Volledig Orthopedische Schoenen zijn op maat gemaakt, terwijl Semi-orthopedische Schoenen meer gestandaardiseerd zijn met specifieke aanpassingen.
Het uiterlijk van orthopedische schoenen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type en de ernst van de voetproblemen van de klant, de medische vereisten voor ondersteuning en comfort, en de beschikbare technologieën en materialen voor de schoenconstructie.
Om orthopedische schoenen modieus te maken, probeert Leonis Schoentechniek stijlvolle elementen en trends te integreren in het ontwerp, zonder concessies te doen aan de medische functionaliteit. Dit kan inhouden dat we verschillende kleuren, stoffen en stijlen gebruiken die passen bij de hedendaagse modetrends. Bovendien wordt er steeds meer aandacht besteed aan het creëren van schoenen die er niet alleen goed uitzien, maar ook goed passen bij verschillende outfits.
Bij het kiezen van een model schoen wordt er bij Leonis Schoentechniek rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder de specifieke medische behoeften van de klant en gebruik maken van voetscans, om een volledig begrip te krijgen van de anatomie en structuur van de voeten.
We houden daarnaast rekening met de persoonlijke voorkeuren van de drager, zoals stijl en design, om ervoor te zorgen dat de orthopedische schoenen niet alleen medisch passend zijn, maar ook aantrekkelijk en modieus. Er zijn modellenboeken om een keuze te maken uit de collectie of er kan een schoenkeuze gemaakt worden door de klant die gemaakt kan worden.
De vergoeding voor Volledig Orthopedische Schoenen wordt over het algemeen een deel van de kosten gedekt door de basis zorgverzekering, maar kan er ook een eigen bijdrage gelden. Sinds 2024 geldt er een eigen bijdrage van 130 euro. Daarna zal het eigen risico opgaan. Het is verstandig om contact op te nemen met zowel de zorgverzekeraar als de orthopedische schoentechnoloog om duidelijkheid te krijgen over de vergoeding. Medewerkers van de zorgverzekeraar kunnen je helpen bij het begrijpen van de specifieke vergoedingsregels die op jouw situatie van toepassing zijn.