Aangepaste schoenen (OVAC)

Een Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoen (OVAC) is een aanpassing aan je eigen schoenen. Dit kan bijvoorbeeld een verhoging zijn of een afwikkeling onder jouw schoenen, waardoor je looppatroon wordt verbeterd.

Een geringe aanpassing aan de confectieschoen of sportschoen is vaak al voldoende om kleine voetproblemen op te lossen. Dit kan zowel een aanpassing aan de binnenkant of buitenkant van de schoen zijn, zoals het verbeteren van de afwikkeling of het verhogen van de hak of zool. Door deze aanpassing(en) loop je een stuk comfortabeler of ervaar je bijvoorbeeld een merkbare verbetering in het looppatroon.

Maak nu een afspraak

Hoe gaan we te werk?

Tijdens de eerste afspraak meet onze orthopedisch schoenmaker de voorziening aan. De aanmeetafspraak duurt ongeveer 45 minuten. Het maken van de voorziening neemt ongeveer twee weken in beslag, waarna we een afleverafspraak inplannen. Na zes weken zien we je nogmaals terug voor een controle afspraak. Voor een optimale werking van je voorziening is het belangrijk dat je beschikt over kwalitatief goede schoenen. Wij geven hiervoor passend advies.

Kan ik mijn eigen schoenen laten aanpassen?

In principe kunnen al jouw schoenen aangepast worden. Dit kunnen jouw nette schoenen zijn, werkschoenen of vrijetijdsschoenen. Echter is het resultaat en het draagcomfort bij de ene schoen wel beter dan bij de andere. Omdat aangepaste schoenen belangrijk zijn voor het verminderen van jouw klachten, is het belangrijk dat je weet waarop je moet letten bij het kiezen van een schoen.

De volgende kenmerken van je schoenen zijn daarbij van belang:

Hoe komen aangepaste schoenen eruit te zien?

Orthopedische schoenen kunnen er qua uiterlijk net zo divers uitzien als reguliere schoenen. Het belangrijkste verschil is dat orthopedische schoenen speciaal zijn ontworpen om aanpassingen te bieden voor een optimale ondersteuning en comfort.

De exacte uitstraling van aangepaste schoenen kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de drager. In geval van het aanpassen van jouw eigen schoen zijn er doorgaans maar kleine verschillen te zien. Verder kunnen orthopedische schoenen eruitzien als normale veterschoenen, klittenbandschoenen, sandalen, laarzen of andere schoentypen. In geval van nieuwe schoenen zijn ze verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen, kleuren en materialen om aan de persoonlijke smaak van de drager te voldoen.

Voorbeeld van een aangepaste schoen

Vergoeding en kosten van OVAC

Sommige aanpassingen komen niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering. Er zijn echter uitzonderingen. De vergoeding van de zorgverzekeraar dekt alleen de aanpassingen aan de schoenen, eventueel in combinatie met steunzolen. De kosten voor aanschaf van de schoenen dient je zelf te voldoen. Het aanpassen van confectie schoenen/ sportschoenen om een beenlengte verschil te compenseren, wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanaf 3 cm (basisverzekering). Wij verzorgen de aanvraag en declaratie bij de zorgverzekering voor u.

Gebruiksduur

De gebruiksduur van OVAC is, afhankelijk van jouw zorgverzekeraar, 15 of 18 maanden. Na een eerste levering kan na 3 maanden een reservepaar worden geleverd. Bij enkele zorgverzekeraars mag je 2 paar schoenen per jaar laten aanpassen.

Bij een gewijzigde medische indicatie of een andere gegronde reden, zoals extreme slijtage, kan een verzoek worden ingediend (met een medische verklaring) tot het vervroegd leveren van een paar schoenen.

Lees meer over vergoedingen