Orthopedische Werkschoenen/ Veiligheidsschoenen

Wij zijn gespecialiseerd in gecertificeerde (orthopedische) veiligheidsschoenen en werkschoenen. Onze orthopedisch schoentechnicus geeft advies en bekijkt samen met je welke schoen het best bij je past. Er zijn ruime mogelijkheden van maatwerk tot aanpassingen voor de werkschoen/ veiligheidsschoen, met het behoud van de Europese certificering en normering voor veiligheidsschoenen.

Maak nu een afspraak

Welke soorten orthopedische werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten orthopedische werkschoenen en veiligheidsschoenen die zijn ontworpen voor specifieke beroepen en omstandigheden. Enkele veelvoorkomende types zijn:

Bij het kiezen van orthopedische werkschoenen en veiligheidsschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke vereisten van de werkplek, zoals bescherming tegen vallende objecten, slipbestendigheid, waterbestendigheid en comfort voor langdurig dragen.

Werkschoenen op maat (occasional)

Dit type werkschoenen wordt op maat gemaakt door een orthopedisch specialist, rekening houdend met de specifieke vereisten van de klant, zoals eventuele voetproblemen, lichaamshouding en de aard van het werk. Hierdoor kunnen ze een optimaal comfort en ondersteuning bieden, wat bijdraagt aan het voorkomen van blessures en het verminderen van vermoeidheid tijdens langdurig gebruik.

Veiligheidsschoenen op maat (safety)

Veiligheidsschoenen op maat gemaakt worden specifiek aangepast aan de individuele behoeften van de klant. Hierbij wordt rekening gehouden met het behoud van de Europese certificering en normering voor veiligheidsschoenen. Dit type werkschoenen wordt op maat gemaakt door een orthopedisch specialist, rekening houdend met de specifieke vereisten van de klant, zoals eventuele voetproblemen, lichaamshouding en de aard van het werk. Hierdoor kunnen ze een optimaal comfort en ondersteuning bieden, wat bijdraagt aan het voorkomen van blessures en het verminderen van vermoeidheid tijdens langdurig gebruik.

Gecertificeerde steunzolen en veiligheidsschoenen

Leonis schoentechniek levert alle op maat gemaakte steunzolen en aanpassingen met bijbehorende certificering voor de veiligheidsschoen. De regelgeving met betrekking tot steunzolen en veiligheidsschoenen kan variëren afhankelijk van de wetgeving en beleidsregels in verschillende organisaties. In het algemeen zijn er een paar punten om rekening mee te houden:

  1. Werkgeversverantwoordelijkheid: Werkgevers zijn verplicht om redelijke aanpassingen te bieden aan werknemers met specifieke behoeften, zoals het toestaan van het dragen van steunzolen in veiligheidsschoenen. Dit kan vallen onder de wetgeving met betrekking tot gelijke behandeling en arbeidsomstandigheden.
  2. Medisch advies: Vaak is voor het dragen van steunzolen in veiligheidsschoenen een medisch advies of verklaring vereist, waarin de noodzaak voor dergelijke aanpassingen wordt onderbouwd. Dit kan komen van een erkende medische professional, zoals een orthopedisch chirurg of podotherapeut.
  3. Veiligheidsnormen: Wanneer steunzolen worden gebruikt in veiligheidsschoenen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de veiligheidsschoenen nog steeds voldoen aan de geldende veiligheidsnormen voor de specifieke werkomgeving.

Het is raadzaam om de specifieke regelgeving en beleidslijnen binnen jouw eigen organisatie te raadplegen om te begrijpen hoe steunzolen in veiligheidsschoenen worden behandeld en of er mogelijkheden zijn voor vergoeding.

Vergoeding van orthopedische werkschoenen

UWV vergoeding

In sommige gevallen kan het UWV een vergoeding bieden voor orthopedische schoenen als deze nodig zijn om een medische aandoening te behandelen. De vergoeding is afhankelijk van de individuele situatie en de vereisten van UWV. Ons orthopedisch specialist adviseert je graag, maar het is aan te raden om ook contact op te nemen het UWV voor specifieke informatie over de vergoeding.

Over het algemeen zijn er een aantal criteria die aanduiden wanneer het wel of niet mogelijk om een vergoeding te krijgen:

Wel een vergoeding:

Geen vergoeding:

Om orthopedische schoenen aan te vragen bij het UWV, is het volgende proces van toepassing:

  1. Diagnose: Allereerst moet je een medische diagnose hebben die aantoont dat orthopedische schoenen noodzakelijk zijn voor de behandeling van een medische aandoening of letsel.
  2. Voorschrift: Een gekwalificeerde medische professional, zoals een orthopedisch chirurg of podotherapeut, moet een voorschrift verstrekken voor de orthopedische schoenen en de noodzaak ervan onderbouwen.
  3. Aanvraag: Vervolgens dien je een aanvraag in bij het UWV voor vergoeding van de orthopedische schoenen, waarbij je het voorschrift en relevante medische documentatie verstrekt.
  4. Beoordeling: Het UWV zal de aanvraag beoordelen en beslissen of de vergoeding wordt toegekend op basis van de medische noodzaak en de geldende voorwaarden.

Het is belangrijk om nauwkeurigheid en volledigheid te waarborgen bij het indienen van de aanvraag, evenals het volgen van de instructies van het UWV voor een soepele afhandeling van het proces.

Orthopedische schoenen of steunzolen aanvragen bij het UWV

Vergoeding door werkgever

Sommige werkgevers zijn bereid om orthopedische schoenen of steunzolen te vergoeden, vooral als deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van het werk. De betaling hiervoor kan plaatsvinden via verschillende regelingen, zoals de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) of de Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Werknemers kunnen ook contact opnemen met de bedrijfsarts of HR-afdeling om te informeren naar de mogelijkheden voor vergoeding van orthopedische schoenen of steunzolen.

Europese certificering en normering

In Europa zijn de normen voor orthopedische schoenen vastgelegd in de Europese norm EN-ISO 9241. Deze normen stellen eisen aan de kwaliteit, veiligheid en prestaties van orthopedische schoenen, evenals aan de materialen die worden gebruikt en de productieprocessen. Om in aanmerking te komen voor Europese certificering, moeten orthopedische schoenen voldoen aan deze normen en worden ze beoordeeld door geaccrediteerde instanties.

De normen omvatten aspecten zoals pasvorm, comfort, ondersteuning, duurzaamheid en materialen die geschikt zijn voor specifieke medische behoeften. Het biedt zowel fabrikanten als consumenten de garantie dat de orthopedische schoenen aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen.

Uiteraard levert Leonis Schoentechniek veiligheid en werkschoenen met de norm EN-ISO 9241 en waarborgt hiermee de kwaliteit en veiligheid van de schoen.