Werkschoenen en Veiligheidsschoenen Leonis Orthopedische Schoentechniek Leonis Schoentechniek

Veiligheidsschoenen/ Werkschoenen

Wij zijn gespecialiseerd in gecertificeerde (orthopedische) veiligheidsschoenen en werkschoenen. Onze orthopedisch schoentechnicus geeft advies en bekijkt samen met jou welke schoen het best bij jou past.

Hierbij houden wij ons aan de strenge Europese certificering en normering voor veiligheidsschoenen.

Betaalt u werkgever uw orthopedische werkschoenen? Dan ontvangen wij hiervan graag een schriftelijke bevestiging. Uw werkgever ontvangt van ons dan, na aflevering van de schoenen, de factuur.

Werkschoenen kunnen ook door het UWV worden vergoed. De aanvraag voor een vergoeding moet u vooraf zelf, met behulp van uw DigiD, op de website van het UWV indienen. Na uw aanvraag ontvangt u van het UWV persoonlijk bericht of uw aanvraag is goedgekeurd. U informeert ons vervolgens over de goedkeuring en dan nemen wij uw werkschoen in productie. Wij dienen de volledige factuur in bij het UWV.

Orthopedische veiligheidsschoenen en werkschoenen

Orthopedische werkschoenen vallen onder de O-klasse (occasional) en heeft geen composiet beschermneus (stalen neuzen). Deze werkschoen wordt gedragen op werkplekken waar het risico op vallende voorwerpen gering is.

Veiligheidsschoenen vallen onder de S-klasse (safety). Deze schoenen beschermen de voeten tegen vallende voorwerpen met een energiewaarde tot 200 joule en is wel voorzien van een composiet beschermneus. Daarnaast zijn de coderingen van een schoen belangrijk om te weten hoe waterdicht de schoen moet zijn en in welke mate de voet beschermd is tegen zoolpenetratie.

Onze orthopedisch schoentechnicus geeft advies en samen bekijken jullie welke schoen bij jou past.

Gecertificeerde steunzolen voor veiligheidsschoenen

Dat de steunzolen die je in je vrijetijdsschoenen draagt, niet zomaar in je veiligheidsschoenen gelegd kunnen worden, is bij velen niet bekend.

De combinatie van veiligheidsschoen en steunzool moet volgens de wet gecertificeerd zijn. Wanneer dit niet het geval is, heeft de werkgever volgens de nieuwe PBM-verordening 2016/425 grote kans op strafrechtelijke vervolging.