Verbandschoenen en pantoffels op maat

Verbandschoenen worden verstrekt als tijdelijke schoenen. Bijvoorbeeld omdat je tijdelijk geen standaard schoenen kan dragen door wonden aan je voeten of omdat je eventueel herstelt van een operatie aan jouw voeten. De verbandschoenen beschermen je voet en verminderen de druk op eventuele wonden aan de voeten en zijn gemaakt van ventilerend materiaal waardoor het genezingsproces geholpen wordt.

Maak nu een afspraak

Wanneer worden medische verbandschoenen voorgeschreven?

Verbandschoenen of pantoffels op maat gemaakt worden vaak voorgeschreven en gebruikt in verschillende medische situaties, meestal voor mensen met specifieke voetproblemen of medische aandoeningen. Hier zijn enkele voorbeelden wanneer deze nodig kunnen zijn:

  1. Voettrauma: Na een operatie, verwonding of trauma aan de voet, kan het nodig zijn om tijdelijke verbandschoenen of pantoffels te dragen om de voet te beschermen en te ondersteunen tijdens het genezingsproces.
  2. Diabetische neuropathie: Mensen met diabetes kunnen last hebben van diabetische neuropathie, waarbij de zenuwen in de voeten beschadigd raken. Op maat gemaakte verbandschoenen kunnen extra ruimte bieden en drukpunten verminderen om wondjes en irritatie te voorkomen.
  3. Voetafwijkingen: Indien er sprake is van voetafwijkingen zoals hallux valgus (knobbel aan de grote teen), platvoeten of klauwtenen, kunnen op maat gemaakte pantoffels extra comfort en ondersteuning bieden om ongemak en pijn te verminderen. Meer lezen over voetaandoeningen
  4. Reumatoïde artritis: Mensen met reumatoïde artritis kunnen baat hebben bij op maat gemaakte verbandschoenen of pantoffels die de druk op pijnlijke gewrichten verminderen en de voet in een comfortabele positie houden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat verbandschoenen en op maat gemaakte pantoffels doorgaans worden voorgeschreven door een medische professional, zoals een orthopedisch chirurg, podotherapeut of revalidatiearts, op basis van een individuele beoordeling van de behoeften van de patiënt.

Kosten en vergoeding

De kosten van verbandschoenen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type schoen, het materiaal en eventuele aanpassingen op maat. Over het algemeen worden verbandschoenen vergoed door de ziektekostenverzekering als ze voorgeschreven zijn door een medisch specialist en als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

De vergoeding wordt meestal geregeld via de basisverzekering en kan een eigen bijdrage vereisen, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de zorgverzekeraar voor specifieke informatie over vergoedingen en de voorwaarden met betrekking tot verbandschoenen.

Lees meer over vergoedingen