De invloed van voeten op de algehele gezondheid bij medische aandoeningen.

Onze voeten vormen de basis van ons welzijn, letterlijk. Ze dragen ons, zijn elke dag bij ons en helpen ons de stappen te nemen die we willen in ons leven. Helaas worden onze voeten vaak beperkt door oncomfortabele, one-size-fits-all schoenen zoals Nikes, Puma's of andere populaire sneakers. Mensen kiezen vaak voor trendy schoenen, zelfs als deze niet de nodige ondersteuning bieden terwijl dit wel gewenst is.

Helaas staan voetproblemen vaak in verband met de noodzaak van orthopedische schoenen. De voetgezondheid en de algehele gezondheid zijn bij veel verschillende ziektebeelden namelijk nauw aan elkaar verwant. Voetgezondheid is daarom cruciaal voor mensen van alle leeftijden, en vooral voor mensen die getroffen zijn door ziektes zoals reuma, spataderen, diabetes en osteoporose. We vertellen je hier meer over in deze blog.

De anatomie van de voet

Onze voeten zijn ongelooflijk complex. Ze bevatten 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen, 107 ligamenten en een uitgebreid netwerk van zenuwen en bloedvaten. Onze voeten dragen de last van ons volledige lichaamsgewicht en ondersteunen ons in alles wat we doen. Elke dag weer.

Het is dan ook geen verrassing dat voetproblemen veel verder gaan dan alleen ongemak in de voeten zelf. Onze voeten beïnvloeden onze lichaamshouding, mobiliteit en comfort. Voetproblemen kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, keuzes in de leefstijl en onderliggende medische aandoeningen. Vandaag gaan we dieper in op vier medische aandoeningen die in verband staan met voetproblematiek.

Medische aandoeningen en voetgezondheid

Reuma

Reuma, een ontstekingsziekte, kan impact hebben op de gezondheid van onze voeten. Ontstekingen,die kenmerkend zijn voor reuma, leiden vaak tot pijn en zwelling in de gewrichten van de voeten, waardoor voetproblemen ontstaan. Bovendien kan reuma de structuur van de gewrichten en botten in de voeten aantasten, wat kan zorgen voor veranderingen in de voetstand. Als gevolg hiervan ervaren patiënten met reuma vaak pijn en gevoelloosheid in hun voeten, wat hun vermogen om te lopen en hun balans beïnvloedt.

Naast deze directe effecten kan reuma ook indirecte gevolgen hebben. Ontstekingen en vernauwing van de bloedvaten, als gevolg van reuma, kunnen de bloedtoevoer naar de voeten verminderen. Dit kan leiden tot problemen zoals spataderen, wat op zijn beurt kan resulteren in de zwelling van de voeten. Het gebruik van orthopedische schoenen wordt daarom veel aangeraden bij patiënten met reuma. Naast comfort en ondersteuning, minimaliseren ze de gevolgen van reuma voor de voeten.

Diabetes

Diabetes is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Naast het beheersen van bloedsuikerspiegels, is het belangrijk om te begrijpen dat diabetes ook een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid van onze voeten. Het gebruik van orthopedische schoenen bij diabetespatiënten is van cruciaal belang, vooral als het gaat om het voorkomen van mogelijke complicaties die bij diabetes horen.

Orthopedische schoenen helpen de druk op de voeten gelijkmatig te verdelen, wat het risico op wondjes en eeltplekken vermindert. Daarnaast kunnen orthopedische schoenen helpen bij het behouden van een constante temperatuur in de voeten en beschermen tegen temperatuurschommelingen, iets waar mensen met diabetes gevoelig voor zijn. Als laatste bieden orthopedische schoenen extra ondersteuning en stabiliteit, wat belangrijk is voor mensen met gevoelige voeten.

Spataderen

Een derde aandoening die in verband staat met voetproblemen, is spataderen. Spataderen kunnen leiden tot zwelling van de voeten en enkels, wat niet alleen ongemak veroorzaakt, maar ook de bloedcirculatie in de benen kan verstoren. Dit is waar orthopedische schoenen van belang kunnen zijn. Door orthopedische schoenen te dragen kan de zwelling namelijk verminderen, waardoor de bloedcirculatie zal verbeteren. De ontwerpen van orthopedische schoenen zijn zo aangepast dat ze de voeten optimaal ondersteunen en helpen om de druk gelijkmatig te verdelen.

Osteoporose

Osteoporose, een aandoening die zich kenmerkt door verminderde botdichtheid, is de laatste medische aandoening die we graag willen behandelen in deze blog, wanneer het gaat om het verband met voetproblematiek. Patiënten met osteoporose ervaren vaak zwakkere botten, wat het risico op breuken en botvervormingen vergroot. Deze verzwakte botten kunnen ook van invloed zijn op de voeten, waardoor stabiliteitsproblemen ontstaan. Orthopedische schoenen kunnen hier extra ondersteuning en stabiliteit in bieden, wat essentieel is om het risico op vallen en letsel te verminderen.

Comfortabel en ondersteunend voor iedereen

Bij Leonis ligt de focus op comfort en ondersteuning, maar wel zonder concessies te doen aan mode. Vroeger hadden orthopedische schoenen misschien het imago van saaie, onaantrekkelijke schoenen. Maar dat is allang verleden tijd. Het belang van orthopedische schoenen is groot, al helemaal wanneer het gaat om het gebruik ervan bij medische aandoeningen. Door korte lijntjes tussen verschillende zorgspecialisten zorgen we ervoor dat de cliënt de optimale zorg krijgt.​

Helaas zijn er nog meer medische oorzaken die leiden tot voetproblemen en die niet in deze blog zijn behandeld. Om je het juiste traject te laten volgen bieden wij een geheel vrijblijvende afspraak. De orthopedisch schoentechnicus beoordeelt op deze afspraak welke zorg noodzakelijk is om je klachten te verminderen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Terug naar het blog overzicht