Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt, en kan leiden tot ongelijkmatige druk op de voeten. Dit kan aangeboren zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van verlamming, een botbreuk of een groeistoornis in de jongere jaren waardoor de groeischijven zijn beschadigd. In dat geval is er sprake van een anatomisch beenlengteverschil.
Een O-been kan door de afwijkende vorm een lengteverschil geven. Ook het doorzakken van de voet een schijnbaar verschil in beenlengte geven. Bijna iedereen heeft wel een miniem beenlengteverschil, maar voor sommige kan het ook voor vervelende klachten zorgen.
Beenlengteverschil kan herkend aan de volgende symptomen:
De oorzaken van beenlengteverschil kunnen het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen, verwondingen, infecties, botbreuken of aandoeningen zoals Scoliose.
In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. Bij een beenlengteverschil tot één centimeter worden weinig klachten ervaren. Bij een groter verschil is er sprake van een duidelijk zichtbare invloed op het looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen.
De behandeling van een groter beenlengteverschil kan onder meer bestaan uit het dragen van orthopedische schoenen, hakverhogingen, of in ernstige gevallen, chirurgische ingrepen zoals beenverlenging.
Orthopedische schoenen kunnen het verschil in lengte te compenseren, waardoor het looppatroon en de lichaamshouding verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van klachten en het voorkomen van latere complicaties.
Vaak zal een orthopedisch schoenmaker de hak van je ene schoen wat verhogen. Bij ernstige scheefstaand van het bekken wordt eerst bekeken of schoencorrecties of steunzolen de klachten verkleinen of juist kunnen verergeren. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts.
Ben je benieuwd of jouw klachten inderdaad te maken hebben bij beenlengteverschil en wat voor orthopedische schoenen zouden kunnen helpen?