Charcot voet

Charcot voet is een aandoening die vaak voorkomt bij mensen met diabetes en leidt tot ernstige vervorming en verzwakking van de voetgewrichten.

De symptomen van charcot voet

Een Charcot voet kan worden herkend aan klachten zoals roodheid, warmte, zwelling en een verandering in de vorm van de voet. Dit kan gepaard gaan met verminderd gevoel in de voet, wat kan leiden tot een verwonding die niet direct opgemerkt worden.

Oorzaken van charcot voet

De oorzaken van voetproblemen bij een Charcot voet zijn meestal gerelateerd aan neuropathie, een aandoening waarbij zenuwschade optreedt als gevolg van diabetes, alcoholmisbruik of andere oorzaken. Hierdoor kan de voet zijn gevoeligheid verliezen, waardoor kleine verwondingen onopgemerkt blijven en uiteindelijk leiden tot vervorming van de voet.

Behandelen van klachten bij charcot voet

De behandeling is met name gericht op het beschermen van de voet om verdere schade te voorkomen. Dit kan inhouden dat het gewicht van de voet wordt ontladen met behulp van orthopedische schoenen, en het vermijden van druk op kwetsbare plekken.

Hoe kunnen orthopedische schoenen helpen?

Orthopedische schoenen bieden bescherming, stabiliteit en drukverdeling. Het verminderen van drukpunten en het bieden van ondersteuning kan helpen bij het voorkomen van verdere schade aan de al vervormde voet.

Het is echter belangrijk om er bewust van te zijn dat orthopedische schoenen zijn slechts een onderdeel zijn van een uitgebreid behandelplan voor een charcot voet, en dat professioneel advies altijd noodzakelijk is.

Heb je last van klachten die te maken hebben met charcot voet en ben je op zoek naar orthopedische schoenen?

Maak nu een afspraak