Hielspoor

Heb je pijn in je hiel bij het lopen of een stekend gevoel onder je voet? Mogelijk is er sprake van een irritatie of beginnende ontsteking van het peesblad van de voetzool, meestal onder de hiel. Dit kan uiteindelijk leiden tot hielspoor.

hielspoor

Symptomen: Hoe kan je hielspoor herkennen?

De meest voorkomende klachten bij hielspoor:

Oorzaken van hielspoor

Overbelasting is de belangrijkste oorzaak. Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Het peesblad houdt de voetboog op spanning. Urenlang staan op verkeerd schoeisel geeft extra spanning op het peesblad. Wanneer de spanning door bijvoorbeeld overgewicht en doorzakken van de voet te hoog wordt, komen er scheurtjes bij de aanhechting aan het bot. Als reactie daarop zet het lichaam een ‘spoor’ af, een stukje bot aan het hiel-bot om de aanhechting van de pees te verstevigen. Dit kan het begin zijn van hielspoor. Uit onderzoek blijkt dat peesplaatontsteking voorkomt bij driekwart van de volwassenen.

Peesplaatontsteking wordt vaak in één adem genoemd met hielspoor, het uitstekende stukje bot aan het hielbeen. Ten onrechte omdat de pijn daar niet van afkomstig is. De echte boosdoener is een geïrriteerd of ontstoken peesblad. Hielspoor is dus juist het gevolg en niet de oorzaak.

Wat kun je doen tegen hielspoor?

Ontsteking van de Hielspoor is op zich onschuldig. Pas als het weefsel van het peesblad gaat ontsteken, krijg je last van een felle pijn onder de hiel. Hielspoor is op een röntgenfoto of scan gemakkelijk te herkennen.

Peesplaat kan het gevolg zijn van ouderdom, diabetes, platvoeten of holvoeten. Het kan ook ontstaan met hardlopen wanneer je schoenen draagt die schokken onvoldoende opvangen of weinig steun geven. Het hielbeen heeft veel te dragen. Neem daarom altijd voldoende rust om je hiel te ontzien. Deskundig voetadvies kan veel ellende voorkomen. Ook steunzolen kunnen goed helpen. De podotherapeut kan je helpen.

Hoe kunnen orthopedische schoenen helpen bij hielspoor?

Heb je vergelijkbare klachten en ben je benieuwd wat voor orthopedische schoenen zouden kunnen helpen?

Maak nu een afspraak