De rol van orthopedische schoenen bij reuma: vermindering van pijn en verbetering van de voetgezondheid

In eerdere blogs hebben we gekeken naar de impact van orthopedische schoenen op verschillende gezondheidsaspecten, zoals diabetes, algemene voetgezondheid en sportprestaties. Een andere, maar zeker niet onbelangrijk, medische situatie waarin orthopedische schoenen vaak bij worden geadviseerd, is bij mensen die lijden aan reuma. Reuma, een ontstekingsziekte, kan helaas veel voetproblemen veroorzaken. In deze blog bekijken we hoe orthopedische schoenen de symptomen van reuma kunnen verlichten.

Wat is reuma?

Reuma is een overkoepelende term voor verschillende aandoeningen van het 'bewegingsapparaat' . Bij sommige vormen van reumatische aandoeningen gaat de invloed van de aandoening dan het bewegingsapparaat, waarbij ook organen zoals longen, hart of nieren betrokken kunnen zijn. Wanneer hier sprake van is, zal de persoon niet alleen last hebben van mobiliteitsproblemen, maar zal hij of zij klachten ervaren rondom de algehele gezondheid.

Reuma wordt ingedeeld in een aantal groepen  :
•    Artrose: wordt ook wel 'slijtage' genoemd en is een aandoening die het kraakbeen en bot van de gewrichten aantast, waarbij het kraakbeen dunner wordt en van lagere kwaliteit. Het kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen en is de meest voorkomende vorm van reuma, met 1,26 miljoen getroffen mensen in Nederland.
•    Bij ontstekingsreuma, waaronder reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis, artritis psoriatica en SLE vallen, valt het immuunsysteem gezonde cellen aan, wat ontstekingen in de gewrichten veroorzaakt. In Nederland hebben 220.000 mensen chronische ontstekingsreuma, wat betekent dat de aandoening langer dan 3 maanden aanhoudt en niet volledig te genezen is.
•    Jicht ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam, wat leidt tot pijnlijke gewrichtsaanvallen. In Nederland hebben 370.000 mensen jicht.
•    Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, leidt tot afname van botsterkte en verandering van botstructuur, waardoor makkelijk botbreuken ontstaan. In Nederland hebben 400.000 mensen osteoporose.
•    Weke delen-reuma omvat aandoeningen van spieren, pezen, of slijmbeurzen, waarbij fibromyalgie de bekendste vorm is met pijn in bindweefsel en spieren. Het exacte aantal mensen met deze aandoeningen in Nederland is onbekend.

Zoals je kunt lezen treft het dus een grote groep Nederlanders die te maken heeft met deze aandoening, in totaal zo’n 2 miljoen !

Reuma en de invloed op de voetgezondheid

Reuma gaat dus samen met een hoop uitdagingen voor patiënten, zorgverleners en orthopedische schoentechnici. Maar wat is nou precies de link tussen reuma en voetgezondheid?

De eerdergenoemde ontstekingen die komen kijken bij reuma, tasten niet alleen het comfort aan, maar kunnen ook zorgen voor veranderingen in de gewrichten en botten van de voeten. Voor mensen met reuma is het geen zeldzaamheid om pijn en gevoelloosheid in de voeten te ervaren, wat op zijn beurt kan zorgen voor mobiliteitsproblemen en balansproblemen.

Mensen met reuma ervaren vaak pijn, stijfheid, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen, en standsveranderingen in hun voeten . Deze klachten leiden tot moeilijkheden bij het vinden van goed passende en comfortabele schoenen, en kunnen problemen veroorzaken bij staan of lopen. Een veranderde drukverdeling onder de voeten en een kwetsbare huid en nagels zijn bijkomende zorgen. Niet goed passend schoeisel kunnen zorgen voor wrijving, beknelling, blaren, wondjes, en zelfs infecties. Bovendien kunnen ontsteking en vernauwing van de bloedvaten bij reuma de bloedtoevoer naar de voeten verminderen, wat leidt tot problemen zoals spataderen. Deze combinatie van ontstekingen, gewrichtsveranderingen en circulatieproblemen maakt de voeten van mensen met reuma erg kwetsbaar. Tijd dus om daar iets aan te doen!

Wij helpen, ook bij reuma

Orthopedische schoenen kunnen aanzienlijke verlichting bieden, en als orthopedische schoenmakers behoren we tot de meest aanbevolen behandelaars voor voetklachten bij mensen met reuma  . De speciaal ontworpen schoenen zorgen voor veel comfort, maar spelen ook een actieve rol bij het minimaliseren van de gevolgen van reuma voor de voeten. Ze helpen de druk op de voeten gelijkmatig te verdelen, wat cruciaal is voor het verminderen van pijn en het voorkomen van wrijving, eeltplekken en wondjes. Daarnaast bieden orthopedische schoenen essentiële ondersteuning en stabiliteit, wat de mobiliteit en balans van mensen met reuma verbetert.

Onze orthopedische schoentechnici zijn bekend met voetproblematiek bij reumatische aandoeningen en bieden op maat gemaakte oplossingen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.

Wil jij zelf ervaren wat orthopedische schoenen voor jou kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvende check en gratis advies. Wij zijn er om te helpen!

 

 

Terug naar het blog overzicht