Orthopedische schoenen voor sport en actieve levensstijlen

Een nieuw jaar met nieuwe kansen! En ja, het mag dan wel wat cliché klinken, en is het vaak ook cliché, maar het nieuwe jaar kan voelen als een nieuwe start met gezonde, nieuwe gewoontes. En een van de manieren waarop je dit vaak ziet terugkomen, zijn de extreem drukke sportscholen. Het is dan ook een van de grootste nieuwe voornemens die mensen hebben: meer sporten!

En eigenlijk is dat een heel goed voornemen, want een actieve levensstijl (ondersteund door regelmatige lichaamsbeweging) is essentieel voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid .  Sporten kan echter een uitdaging zijn voor mensen met voetaandoeningen of bepaalde ziekten, zoals eerder besproken in onze blogs over de invloed van de voeten op de algehele gezondheid en diabetes. Hierbij kunnen orthopedische schoenen een cruciale rol spelen, niet alleen in het dagelijks leven, maar ook specifiek bij het beoefenen van sport. Daarnaast zijn het oplopen van blessures door slecht passend schoeisel geen onbekend terrein.

In deze blog wil ik dieper ingaan op de mogelijkheden van orthopedische schoenen in de sportwereld en hoe ze bijdragen en ondersteunen aan en bij een gezonde én actieve levensstijl.

Wat hebben orthopedische sportschoenen meer te bieden dan ‘gewone’ sportschoenen?

Zoals bekend hebben orthopedische schoenen van zichzelf een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van normale schoenen. Omdat we hier in een eerdere blog al dieper op ingegaan zijn zullen we hier in deze blog niet verder op ingaan. Wel is het zo dat veel van de algehele voordelen van orthopedische schoenen ook terugkomen in de voordelen van orthopedische sportschoenen. Ik wil hier iets dieper op ingaan.

Ondersteuning en stabiliteit

Orthopedische schoenen bieden een belangrijke ondersteuning aan de voeten, wat bij sporten nog van extra belang is gezien de gevoeligheid van blessures wanneer deze ondersteuning ontbreekt. De schoenen verbeteren de stabiliteit en helpen bij het behoud van een gezonde lichaamshouding, waardoor het risico op blessures aanzienlijk wordt verminderd.

Drukontlasting en comfort:

In sportschoenen moeten de voeten optimale drukverdeling ervaren. Orthopedische schoenen zorgen voor deze gelijkmatige drukverdeling, waardoor de kans op wrijving, eeltplekken en wondjes wordt geminimaliseerd. Het comfort tijdens het sporten wordt hiermee vergroot. Want zeg nou zelf, wie wordt er blij van blaren? Fijn als dit, onder andere, kan worden voorkomen!

Ademend vermogen van de schoen:

Tijdens het sporten is het belangrijk om een goede luchtcirculatie rond je voeten te hebben. Orthopedische schoenen zijn vaak gemaakt van ademende materialen, waardoor overtollige warmte en vocht goed kunnen worden afgevoerd. Dit is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeten redelijk fris blijven ruiken na het sporten, maar het draagt ook bij aan de algemene gezondheid van de voeten. Door te zorgen voor een gezonde omgeving verminderen de orthopedische sportschoenen namelijk het risico op huidirritaties en andere ongemakken.

Bewegingsvrijheid:

Ook wordt bij het maken van de orthopedische sportschoenen gekeken naar de gewenste bewegingsvrijheid van de sporter. De schoenen zijn daardoor flexibel en zorgen ervoor dat je voldoende kunt bewegen zonder dat dit ten koste gaat van de nodige ondersteuning. Bij Leonis gaan we graag met je in gesprek, waardoor we een beeld kunnen vormen over de gewenste sportactiviteiten. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij de orthopedische schoen krijgt die het beste bij je past!

Ik wil orthopedische sportschoenen! Wat nu?

De aanschaf van orthopedische sportschoenen kan veel geld kosten. Het is dan ook goed om te weten dat het gebruik van orthopedische schoenen, ook voor sportdoeleinden, kan vallen onder de vergoeding van de zorgverzekering . Het is belangrijk om te benadrukken dat orthopedische schoenen die specifiek voor sport worden gebruikt, niet zijn uitgesloten van vergoeding. Bij Leonis zorgen we ervoor dat je niet alleen de beste orthopedische sportschoenen krijgt, maar bieden we ook ondersteuning bij het begrijpen en benutten van de beschikbare vergoedingsmogelijkheden. We denken heel graag met je mee!

We nodigen je uit om de eerste stap te zetten naar een gezondere en comfortabelere sportervaring, zeker gezien de positieve effecten van beweging op de mentale en fysieke gezondheid. Niks is zo vervelend als willen sporten, maar het niet kunnen als gevolg van voetproblemen. We hopen dat je hier na het lezen van de blog meer vertrouwen in hebt gekregen. Ook jij kan sporten!

Wil je ontdekken hoe orthopedische schoenen specifiek op jouw sportieve behoeften kunnen worden afgestemd? Of ben je nieuwsgierig naar de voordelen die de schoenen kunnen bieden? Aarzel dan niet en maak snel een afspraak voor een vrijblijvende check en gratis advies.

Terug naar het blog overzicht