Kromme grote teen (Hallux Valgus)

Hallux valgus is ook wel bekend als scheefstand van de grote teen. Hierbij “wijst” deze teen naar de buitenkant van de voet, waardoor aan de zijkant van de bal van de voet meestal een knobbel te zien is.

Het is belangrijk om een specialist te raadplegen om een nauwkeurige diagnose te krijgen en een behandelplan op te stellen dat aansluit bij de individuele situatie.

hallux-valgus

Klachten bij een scheefstaande grote teen

Door de scheefstand en vaker de steeds groter wordende knobbel, kunnen de volgende klachten ontstaan:

Oorzaken

De oorzaken van Hallux valgus zijn vaak het gevolg van genetische aanleg, slecht passende schoenen, te strakke schoenen, een te hoge hak, of een aandoening zoals artrose of een klompvoet.

Een minder bekende oorzaak, maar van grote invloed is het doorzakken van de voet, de knik- of platvoet. Door het doorzakken van de voet kantelt het bot van de grote teen naar binnen toe, waardoor men meer over de zijkant van de voet gaat afwikkelen en zo de grote teen bij iedere pas naar buiten drukt.

Behandelen van een kromme grote teen met orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen kunnen helpen door het bieden van goede ondersteuning, het verminderen van drukpunten en wrijving, en door het creëren van ruimte voor kromgetrokken tenen. Deze schoenen zijn vaak speciaal ontworpen om de voet in de juiste positie te houden en om de afwijking te corrigeren.

Ben je benieuwd of jouw pijn inderdaad aansluiten bij deze aandoening en hoe orthopedische schoenen zouden kunnen helpen?

Maak nu een afspraak