Overige aandoeningen

Heb je jouw aandoening of probleem niet kunnen vinden in de veelvoorkomende aandoeningen? Grote kans dat je jouw probleem of aandoening op deze pagina terug zult vinden. 

Vergoedingen en verzekeringen

Diabetische voet

Mensen met diabetes krijgen regelmatig last van hun voeten. Dit wordt dan ‘diabetische voeten’ genoemd.

Diabetes zorgt voor een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet. De bloedvaatjes en zenuwen raken daardoor beschadigd. 

Door de beschadiging voel je bijvoorbeeld de steentjes in je schoen niet meer. De huid gaat kapot en kleine wondjes veroorzaken al snel infecties aan je voeten. Om te zorgen dat dit niet gebeurt, is tijdige behandeling van de voeten bij diabetes noodzakelijk.

Klapvoet

Een klapvoet wordt ook wel een dropvoet genoemd. Deze kan ontstaan als de voorvoet zich tijdens het lopen niet op een normale manier afwikkelt. Bij het neerzetten ploft deze dan hoorbaar neer op de grond. 

De aandoening ontstaat door zwakte van de voetheffers. De voetheffers zijn spieren, die ervoor zorgen dat het heffen van de grote teen, de overige tenen en uiteindelijk de algehele voet goed gaat. Maar ook langdurig met de benen over elkaar zitten kan uiteindelijk een klapvoet veroorzaken. Net als een hernia of beroerte.

Een klapvoet bemoeilijkt het lopen, zelfs met een hulpmiddel. Dit geldt ook voor autorijden en trap lopen.

Mogelijke behandelingen van een klapvoet zijn orthopedische schoenen, een corrigerende spalk of operatieve correctie. De huisarts kan je doorverwijzen naar een revalidatiearts of orthopedisch chirurg voor verdere behandeling.

Spreidvoet (pes transversus)

Een doorgezakte voet wordt ook wel een spreidvoet genoemd. Hierbij heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen. 

Bij de spreidvoet zijn één of meer middenvoetsbeentjes verzwakt. Daarbij is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen door. Onder invloed van die druk staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder.

De oorzaak kan erfelijk zijn maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.

De spreidvoet heeft een sterk verbrede voorvoet ten opzichte van de rest van de voet.

Met het ouder worden kan het dwarsgewelf onder de bal van de voet doorzakken. Hierdoor wordt de voorvoet platter, breder en gaat knellen in de schoen. Bij jongeren met een brede voorvoet die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Hierdoor ligt het gevaar van een verkromming aan de grote teen op de loer.

Met een brede voorvoet loop je ook kans op Hallux valgus, een scheefstand van de grote teen. Het kan voorkomen dat de voorvoet doorzakt en daardoor een zenuwbeknelling veroorzaakt (Mortonse neuralgie).

Behandeling van spreidvoeten is niet altijd noodzakelijk. Een spreidvoet kan resulteren in een afwijkende stand van de grote teen. Laat je bij de podotherapuet adviseren over een corrigerende steunzool.

  • Draag altijd goed en verantwoord schoeisel met niet te dunne zolen
  • Geen nauwe schoenen en geen hoge hakken
  • Met het doorzakken van de voetboog worden je voeten soms iets langer. Kies daarom voor een halve schoenmaat meer
  • Op maat gemaakte steunzolen kunnen helpen

Zenuwbeknelling (Mormoonse Neuralgie)

Je hebt last van een brandende of stekende pijn in de bal van de voet, met uitstraling naar de tenen. Het kan ook zijn dat je een doof gevoel in de tenen hebt en tintelingen in de voetzool. Met pijnscheuten aan de voorvoet of tussen de tenen die onvoorspelbaar komen opzetten. Door een verdikking kan beknelling van een zenuwbaan ontstaan. Dit wordt ook wel Mortonse Neuralgie genoemd.

Hiervoor zijn meerdere oorzaken. Meestal ontstaat het op de zenuwvezel tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar het kan tussen alle middenvoetsbeentjes optreden. De voetzenuwen lopen via de voorvoet naar de tenen, deze gaan tussen de lange middenvoetsbeentjes door. Op een bepaald punt splitsen de kleine zenuwen zich naar elke teen afzonderlijk. Dat is het gebied van het Mortons neuroom.

Wanneer de zenuw op die plek lang genoeg wordt geprikkeld, zwelt hij op tussen de kopjes van de twee middenvoetsbeentjes. Hoe meer druk erop deze botjes staat, hoe meer de zenuw klem komt te zitten.

Sterke inklemming van een zenuw heeft een scherpe pijn aan de voorvoet als gevolg. De belangrijkste veroorzakers zijn verkeerde schoenen.

Mortonse neuralgie komt veel voor bij vrouwen. Het ongemak is vaak het gevolg van een sterke belasting op de voorvoet door te smalle schoenen met te hoge hakken. Dit kan in combinatie zijn met andere voetafwijkingen, zoals holvoet of  een doorgezakte voet. Deze combinatie geeft stevige pijnklachten. Op den duur komen de pijnperiodes sneller en houden langer aan.

Bij behandeling van Mortonse neuralgie is alles gericht op het wegnemen van overdruk. Draag comfortabele schoenen zonder hak of met een lage hak. Het dragen van steunzolen of kussentjes in de schoen kan veel verlichting geven. Speciaal aangepaste schoenen kunnen erger voorkomen.

Beenlengteverschil

Wanneer je hoofdpijn, rugpijn of nekpijn hebt, denk je niet direct aan een beenlengteverschil. Toch kan dit er wel degelijk mee te maken hebben. Naast doorgezakte voeten zijn pijn en spanning op de knieën, de heup en in de rug de belangrijkste klachten.

Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Dit kan aangeboren zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van verlamming, een botbreuk of een groeistoornis in de jongere jaren waardoor de groeischijven zijn beschadigd. In dat geval is er sprake van een anatomisch beenlengteverschil.

Een O-been kan door de afwijkende vorm een lengteverschil geven. Ook het doorzakken van de voet kan een schijnbaar verschil in beenlengte geven. Bijna iedereen heeft wel een miniem beenlengteverschil.

Je schoenen zeggen erg veel. Wanneer het ene been iets langer is, zie je een ongelijk slijtagepatroon op de schoenzolen. Doorgaans is dit geen probleem, omdat het lichaam de scheefstand zelf compenseert. Bij een groter beenlengteverschil zakken de bekken scheef. Hierdoor komt de wervelkolom in een zijwaartse kromming te staan, waardoor je rugspieren zich extra aanspannen. De asymmetrische opvouw van de wervelkolom zorgt voor pijn in de onderrug, schouders, hoofd en nek. 

Vaak zie je bij beenlengteverschil een naar voren gedraaide stand in de heup. Met deze eenzijdige overbelasting draaien ook knie en enkel mee. Daardoor wordt de voet anders belast en is lopen pijnlijk.

In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. Bij een beenlengteverschil tot één centimeter worden weinig klachten ervaren. Bij een groter verschil is er sprake van een duidelijk zichtbare invloed op het looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen.

Vaak zal een orthopedisch schoenmaker de hak van je ene schoen wat verhogen. Bij ernstige scheefstaand van het bekken wordt wel eerst bekeken of schoencorrecties of steunzolen de klachten verkleinen of juist kunnen verergeren. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd de huisarts.

Oedeem

Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels. Wanneer je daaraan denkt, is het niet vreemd dat je rondloopt met dikke voeten of gezwollen enkels. Het is ook niet vreemd dat je schoenen dan niet meer passen. 

Een oedeem is een typische zwangerschapsklacht, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Overgewicht kan hierbij een rol spelen, maar problemen met hart- en bloedvaten komen wij ook vaak tegen. Daarnaast zijn er bepaalde nier- en leveraandoeningen die zorgen voor oedeem. Er is altijd sprake van een verstoord evenwicht tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer wordt opgenomen. 

Wanneer weefselvocht in de benen niet goed wordt afgevoerd, verzamelt het zich op de laagste plek. Door de zwaartekracht zakt het overtollig vocht naar de voeten, enkels en onderbenen. Oedeem is makkelijk te herkennen aan het kuiltje dat achterblijft nadat je enige tijd op de huid hebt gedrukt. Vochtophoping is meestal onschuldig maar het kan ook een signaal zijn van verhoogde bloeddruk door een hart- of vaatziekte of een lever- of nieraandoening.

Voor oedeem bestaan verschillende behandelingen. Bekend is het verschijnsel van vochtophoping in je voeten en enkels door de hitte of na een lange vliegreis. Je voeten worden dan dikker en voelen strak aan. Dat komt omdat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Meestal is dat de volgende dag weer over. Blijven je voeten opgezwollen? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

  • Bij hart- en vaatproblemen kun je vocht afdrijven met plastabletten
  • Wanneer een leveraandoening de oorzaak is van oedeem is het oppassen met alcohol
  • Bewegen is goed voor de doorbloeding. Dagelijks bewegingsoefeningen doen is belangrijk om de bloedcirculatie te verbeteren
  • Leg bij het slapen gaan de gezwollen voeten omhoog voor een betere vochtafvoer
  • Informeer naar speciale sokken

Charcot voet

Mensen met een Charcot-voet hebben de beste voetzorg nodig die er is. Zij zijn gebaat bij frequente voetcontroles bij de podotherapeut, pedicure en orthopedisch schoenmaker. 

Door beschermende orthopedische schoenen aan te meten worden de voeten beschermd tegen hoge druk om wonden te voorkomen.

Bij Leonis Orthopedische Schoentechniek zijn wij gespecialiseerd in de Charcot-voet. Ondanks dat wij de aandoening niet kunnen wegnemen, zoeken we naar de hoogst haalbare bewegingsvrijheid voor mensen met een Charcot-voet.

De aandoening Charcot-voet is vernoemd naar de Franse arts Charcot. Hij beschreef dit verschijnsel in 1882 voor het eerst. Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes. Het is een zeldzame aandoening en komt slechts bij 0,1 tot 0,4% van de diabetespatiënten voor. Hoe deze aandoening precies ontstaat is niet volledig duidelijk, maar we weten wel dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen. 

Door zenuwschade aan de voet, die veroorzaakt wordt door diabetes, is de voet gevoelloos en lopen mensen vaak te lang door na bijvoorbeeld een simpele blessure zoals verzwikken, verstappen of een klein breukje in de voet.

De voet wordt warm, rood en dik en kan van vorm veranderen. Het is een serieuze aandoening die kan lijden tot ernstige voetvervormingen en beperkingen. Het is belangrijk dat een acute Charcot-voet snel wordt behandeld om blijvende invaliditeit te voorkomen.

Gelukkig komt een Charcot-voet relatief weinig meer voor, maar als het je overkomt is een langdurige revalidatie nodig om weer te kunnen lopen. Een lange periode van rust en een gipsbehandeling aan het onderbeen en voet horen bij dit proces. Stapsgewijs komt de rol van onze podotherapeut in beeld als het gips vervangen wordt door een orthopedische schoen.

De podotherapeut adviseert de cliënt welke voetverzorging nodig is na de revalidatie en welke beschermende orthopedische schoen zorgt voor de meest optimale bewegingsvrijheid en, heel belangrijk, welke schoen wonden aan de voet kan voorkomen. Aangezien een Charcot-voet vaak bol is aan de onderzijde of verandert is van stand, zal de druk en het looppatroon altijd anders zijn dan bij een normale voet. Een goede orthopedische schoen moet daarin kunnen voorzien.

Leonis Orthopedische Schoentechniek zet vanaf het eerste moment dat er iemand met een Charcot-voet bij ons komt een podotherapeut in. De podotherapeut begeleidt de cliënt en zorgt ervoor dat hij of zij de juiste voetzorg krijgt.  Advies over bescherming van de voet d.m.v. aangepaste schoenen i.o.m. de orthopedisch schoenmaker, het opstellen van een behandelplan in overleg met de pedicure en regelmatige voetcontroles.

De belangrijkste eigenschappen waaraan een orthopedische schoen moet voldoen zijn het verbeteren van het afwikkelen, beschermen en ontlasten van de voet.

Door de hoge belasting midden onder de voet, is dat een plek waar ontzettend veel druk op komt. De kans op eelt- of wondvorming op deze plek is dan ook erg groot. We raden blootvoets lopen dan ook sterk af. De piekbelasting onder de voet kan ervoor zorgen dat er wonden ontstaan.

Voor deze regelmatige voetcontroles kun je bij ons terecht. Minimaal een keer in de drie maanden en liefst nog vaker om bijvoorbeeld eelt te laten verwijderen of de schoen te controleren.

Neem gerust contact op om te horen wat wij voor u kunnen betekenen.

Exostose (botzwelling)

Passen je schoenen niet meer? Heb je last van pijn en is de achterkant van je hiel rood? Zit er een vervelende bobbel op de hiel en geeft dat problemen met lopen? Mogelijk zijn het voortekenen die wijzen op exostose, dat is knobbelvorming achter het hielbeen, ook wel Haglundse exostose genaamd. Dit is een botzwelling. Heb je last van een knobbel op de wreef, dan heet dat Tarsal boss.

Wanneer botzwelling bij de aanhechting van de achillespees ontstaat, noemen we dat de Haglundse exostose. De hiel is dan rood en een beetje opgezet.

Exostose is een goedaardige knobbel, maar hoe langer de druk blijft bestaan, hoe ernstiger het wordt. Wanneer er voortdurend druk op de hiel is, bijvoorbeeld door hoge hakken, raakt de huid geïrriteerd. Doordat onderhuids weefsel op die plek geleidelijk aan dikker wordt, ontstaat een harde en vaste zwelling. Ook kan er een slijmbeurs ontstaan tussen botstuk en achillespees die op zich ook weer kan ontsteken bij te veel druk en wrijving.

Exostose betekent letterlijk: benige uitgroei van bot. Het is een plaatselijke botuitstulping die in alle beenderen kan voorkomen. Exostose aan de achterkant van de hiel is een pijnlijke zaak. Door druk en irritatie op het hielbot groeit er een botuitsteeksel.

Over het algemeen is de oorzaak te strak sluitend schoeisel, te kleine schoenen of een te hard hielstuk. Het hielbeen kantelt wat achterover. Daardoor ontstaat wrijving en irritatie van de huid. Exostose komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook veel sporters met korte kuitspieren of een holvoet hebben er last van.

Rust is belangrijk en voorkomt extra druk op de zwelling. Vaak begint de behandeling met een schoenadvies van de orthopedische schoenmaker of podotherapeut. Meestal zijn de klachten met een aangepaste hak te verhelpen. Operatief ingrijpen kan in sommige gevallen nodig zijn. Raadpleeg bij ernstige klachten de huisarts.

Om de wrijving bij botzwelling te verminderen kun je ook denken aan podotherapeutische steunzolen, al dan niet in combinatie met de juiste schoenen.

Hallux rigidus - limitus (verstijving grote teen)

Je kunt je grote teen niet goed bewegen. Het gewricht lijkt te verstijven. Naast pijn bij het sporten, wandelen en traplopen heb je moeite met het vinden van goed passende schoenen. Dit kunnen voortekenen zijn die wijzen op hallux limitus, het voorstadium van hallux rigidus.

Vaak komt de meeste pijn van een knobbel aan de bovenkant van de voet bij het grote teengewricht. Door zwelling passen je schoenen niet meer goed.

Hallux rigidus is slijtage van de grote teen. Belangrijkste oorzaak is artrose. De bron van het ongemak zit in een abnormale stand van het middenvoetsbeentje van de grote teen. Beschadiging van het gewricht gebeurt ook vaak door overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey. Maar meestal treden klachten op na het vijftigste levensjaar. Hallux limitus kan aangeboren zijn of het gevolg van reuma of een ongeval.

Normaal zorgt het kraakbeen tussen de botjes dat ze soepel bewegen. Slijtage van het kraakbeenoppervlak is de belangrijkste oorzaak van hallux limitus. Omdat het kraakbeen langzaam verdunt, ontstaat er wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei. Maar daardoor vermindert de beweeglijkheid en het teengewricht gaat verstijven.

Een beginnende hallux limitus negeren is niet verstandig. Het kan namelijk het voorstadium zijn van hallux rigidus. In die situatie is het kraakbeen compleet verdwenen en het gewricht van de grote teen helemaal verstijfd. Hallux limitus en hallux rigidus komen vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Pijn en stijfheid van de grote teen maken het afwikkelen van de voet niet gemakkelijk. Tijdens lopen en staan wordt bij hallux limitus de grote teen vaak geheel ontzien. Lopen gebeurt dan steeds meer over de buitenkant van de voet. In schoenen met een stugge, dikke rubberen zool heb je minder last.

Een steunzool met afwikkeling kan al direct voor verlichting zorgen. Eventueel kun je later schoenen op maat laten maken met een zogenaamde afwikkelmogelijkheid. Daarmee wordt de grote teen ontlast.

Sommige hardloopschoenen hebben zo’n prima afwikkeling van de voet dat ze direct bepaalde klachten kunnen verlichten

Klauwtenen en hamertenen

Pijnlijke voeten, ontstoken tenen, last van likdoorns? Knellen de tenen in je schoen? Een klauwteen of hamerteen kan heel pijnlijk zijn. Met een kromstand van de teen is het soms bijna onmogelijk om gewone schoenen te dragen.

Door slijtage, platvoeten of een doorgezakte voet komen teengewrichten in de knel. Daardoor raakt de functie van de voetspiertjes uit balans en komen de tenen in een klauwstand te staan. Verkeerd of te krap schoeisel is een bekende oorzaak. Voeten vervormen in te smalle schoenen of in schoenen met een puntige neus.

Tijdens het doorzakken van de voet wordt er door spieren en pezen hard aan de teen getrokken. Zo ontstaan klauwtenen. Hamertenen zijn zeer pijnlijk en kunnen je letterlijk uit je evenwicht brengen.

Hamerteen en klauwteen lijken op elkaar maar het zijn twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het eerste en tweede teenkootje staan krom maar zijn nog niet in die stand vastgegroeid. Dit is een voorstadium van de hamerteen.

Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen. Het weefsel onder de voetzool raakt geïrriteerd en reageert met extra eeltvorming, likdoorns of een slijmbeursontsteking onder de teentoppen.

Pijn kun je verminderen met allerlei handige hulpjes om de teen weer in de juiste positie te brengen. Om de kopjes van de middenvoetsbeentjes te ontlasten kan ook een steunzool helpen. Meestal is een eenvoudige poliklinische ingreep de oplossing. Raadpleeg bij ernstige klachten de huisarts.

  • Draag bij klauwtenen altijd schoenen die aangepast zijn aan de vorm van je voet. Dus schoenen met een brede en hoge neus die je tenen de ruimte geven
  • Draag geen hoge hakken
  • Teenortheses op maat kunnen verlichting geven.
  • Soms zijn op maat gemaakte schoenen noodzakelijk.

Kijk ook eens op deze pagina's

Vergoedingen

Ben je benieuwd naar de vergoedingen vanuit de zorgverzekering? Bekijk dan onze vrrgoedingenpagina.

Gratis voetencheck

Weten hoe het ervoor staat met jou voeten? Vraag de gratis voetencheck aan!

Contact

Kom je het liefst zo snel mogelijk met ons in contact? Klik dan op de onderstaande knop en maak een afspraak!